24 Ocak 2025 12:54

Anasayfa

undefined...

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

Girintilere dayalı basit sözdizimi, dilin öğrenilmesini ve akılda kalmasını kolaylaştırır. Bu da ona söz diziminin ayrıntıları ile vakit yitirmeden programlama yapılmaya başlanabilen bir dil olma özelliği kazandırır.

Modüler yapısı, sınıf dizgesini (sistem) ve her türlü veri alanı girişini destekler. Hemen hemen her türlü platformda çalışabilir. (Unix , Linux, Mac, Windows, Amiga, Symbian). Python ile sistem programlama, kullanıcı arabirimi programlama, ağ programlama, uygulama ve veritabanı yazılımı programlama gibi birçok alanda yazılım geliştirebilirsiniz. Büyük yazılımların hızlı bir şekilde prototiplerinin üretilmesi ve denenmesi gerektiği durumlarda da C ya da C++ gibi dillere tercih edilir.

 

Neden Python?

Diğer programlama dilleri gibi tahmin edebileceğiniz gibi Python (C, C++, Perl, Ruby vb. gibi) bir programlama dilidir. Tıpkı öteki yazılım dilleri gibi, önünüzde duran kara kutuya yani bilgisayara hükmetmenizi yani yönetmenizi sağlar.

Python dilinin öne çıkaran unsurlardan biri ise bilimsel yöntemlerde kullanılması ve çok hızlı işlem yapmasıdır. Bir başka yönden incelediğimizde Python ile Arduino, Raspi vb. programlanabilir elektronik kartlar ile harika işler çıkardığını biliyoruz.

İTÜ fizik bölümünden Berkin Malkoç, “Temel Bilimler ve Mühendislik Eğitiminde Programlama Dili Olarak Python” başlıklı makalesinde etraflı bir inceleme sunuyor. Kısa başlıklarla özetlersek:

  • Açık kaynaklı. Kullanmakta özgürsünüz, bir şirkete bağlı olmak zorunda değilsiniz. Üstelik ücretsiz.
  • Yapısı sade. Okuması ve yazması çok kolay. Çok hızlı öğrenilebiliyor.
  • Dinamik” dil. Yorumlayıcıyla çalışıyor. Çok karmaşık işlemleri basit komutlarla yaptırabilirsiniz.
  • Etkileşimli. Yorumlayıcı penceresinde ardarda komutlar verip işlemler yapabilirsiniz.
  • Aklınıza gelen bir fikri çabucak bir program oluşturarak deneyebilirsiniz.
  • OOP’yi destekler ama mecbur tutmaz. Basit işler için class tanımlamak zorunda değilsiniz.
  • Genel kullanım alanı geniş ve yazılım sanayiinde çok seviliyor. Bu sayede sürekli geliştiriliyor. Öğretici kaynak bulmak kolay.
  • Bilimsel araştırmalarda çok yaygın olarak kullanılıyor. Çeşitli bilim dallarında kullanılmak üzere özel hazırlanmış kütüphaneleri var. Bu kütüphaneler kendini bu işe adamış profesyonel yazılım ekipleri tarafından hazırlanıyor, yoğun şekilde test ediliyor, ve yine açık kaynaklı.

Python tamamen harika değil. Dinamik ve yorumlanan bir dil olması, ister istemez yavaş çalışmasını gerektiriyor. Yoğun hesaplama gerektiren işleri C veya Fortran’la yazılmış programlara yaptırmak daha doğru olur.

dolasıyla şöyle , Python çeşitli ara çözümler de sunuyor. Sözgelişi, C ile yazılmış programlar Python koduna entegre edilebilir, epeyce hızlı Python programları hazırlanabilir. Meselâ bilimsel hesaplama için geliştirilen SciPy kütüphanesi böyle hazırlanmış.

Dahası, birçok durumda, yavaş çalışan bir Python programı bile size zaman kazandırabilir. Meselâ C ile bir hafta uğraşarak yazabileceğiniz bir programı Python ile bir günde yazmanız mümkün olabilir. Python’un bu anlatılan çoğu özelliklerinden dolayı, dünya çapında ün sahibi büyük kuruluşlar (GoogleYahoo! ve Dropbox gibi) bünyelerinde her zaman Python programcılarına ihtiyaç duyuyor. Neden Python cevabı verilmiş oldu sanırım.

Python

hakkında diğer konular

Makdos Bilişim Teknolojileri 2015 - 2024