VMware vSphere Client üzerinde yeni sanal sunucu oluşturmak için aşağıdaki adımları takip ediniz.
1- Host'unuza sağ tıklayıp New Virtual Machine'i seçiniz.
2- Oluşturacağımız sanal sunucuyu kendimize göre yapılandırmak için Custom seçeneğini seçiyoruz.
3- vSphere Client üzerinden gördüğümüzde diğer sanal sunuculardan ayrım yapabilmek için ismini tanımlıyoruz. İstediğiniz ismi verebilirsiniz.Var olan sanal sunucular ile isminin farklı olmasına dikkat ediniz.
4- Fiziksel sunucunuzda var olan disklerinizi gösterecektir. Tercihinize göre hangi diske kurmak istediğinizi seçebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta Free alanı yani diskte ne kadar boş alan kaldığı. Toplam boş alanınız örneğin; 100 GB ise 100 GB'ın tamamını kullanamazsınız. Bunlara dikkat ederek seçim sağlayabilirsiniz.
5- VMware ESXI sürümünüze göre Virtual Machine Version'u seçebilirsiniz.
6- Kuracağınız işletim sistemini ve versiyonunu giriniz.
7-Fiziksel sunucularda hyper-threading aktif ise sanal core sayısı fiziksel core sayısının 2 katıdır, değilse eşittir. Bu pencerede number of virtual sockets değeri ile number of cores per virtual socket değerlerinin çarpımı maksimum toplam sanal core sayısını verebilir. Örneğin kurduğunuz sanal sunucu, fizikselinizin tüm kaynaklarını kullanmasını istiyorsanız number of virtual sockets'i maksimum değerini seçip, number of cores per virtual socket'i 1 seçebilirsiniz.(number of virtual sockets'i maksimum değerini seçtiğiniz için number of cores per virtual socket' 1 dışında bir değer göremezsiniz.) Kaynak kullanımını nasıl kullanmak istediğinize göre bu bölüm değişecektir.Biz 1 sokette 4 core şeklinde yapılandırarak sanal sunucumuzda 4 CPU kullanacağız.
8- 64 bit bir fiziksel sunucuda, sanal sunucunuza maksimum 64GB RAM , 32 bit bir fiziksel sunucuda, sanal sunucunuza maksimum 8 GB RAM verebilirsiniz. 64 bit için düşünürsek 256 GB RAM varsa 64 GB en fazla 64GB verebilirsiniz ya da 16 GB RAM varsa en fazla 16 GB verebilirsiniz. Sanal sunucumuzun ram'ini 4 GB olarak belirledik.
9-Fiziksel switch'ten gelen kablo vmware yüklü fiziksel sunucumuza bağlandığında virtual switch sayesinde sanal sunucularımız için sanal ethernet kartlarımız oluyor. Network erişimi için sunucumızu kurarken NIC tanımlıyoruz.
10- 6.maddede yer alan Gust Operating System burada devreye giriyor. Seçilen işletim sistemi dağıtımında hangi sürücülerin olduğuna bağlı olarak vSCSI controller kullanılacağını otomatik olarak seçer. Otomatik seçilen ile ilerliyoruz.
11- Yeni kurulum olacağı için Create a new virtual disk seçeneğini seçip ilerliyoruz.
12- Fiziksel sunucunuzda kalan boş disk alanı göz önüne alarak sanal sunucumuzun disk boyutunu veriyoruz.Örnek olarak 25 GB verdik. Disk Provisioning bölümünü tercihinize göre seçebilirsiniz.
Thick Provision Lazy Zeroed: Belirlenen disk boyutunun tamamını, ilk kurulduğu an rezerve eder, böylece alanı diğer sanal makineler tarafından kullanılamaz.Verilen alana veri yazılmaya başlandığında formatlanı, bu yüzden bazı eski veriler içerebilir.Thick Provision Lazy Zeroed kullandığınızda daha hızlı disk oluşturabilirsiniz ancak ilk yazma işlemi için performansı düşük olacaktır.
Thick Provision Eager Zeroed: Belirlenen disk boyutunun tamamını, ilk kurulduğu an rezerve eder, böylece alanı diğer sanal makineler tarafından kullanılamaz.Verilen alanı yavaş formatlayarak çalışacak duruma getirir, tüm veriler silinir. Diskin boyutuna ve storage ortamına bağlı olarak diğerlerine göre diski oluşturması daha uzun zaman alacaktır ancak ilk yazma işlemi için performansları daha hızlı olacaktır.
Thin Provision: Belirlenen disk boyutunun tamamı, ilk kurulduğu an rezerve edilmez. Başlangıçta ihtiyaç duyduğu alanı tüketir ve talebe göre zamanla büyür.Thick'e göre hızlıdır ve tasarruf etmek için kullanışlıdır. Sistemi sürekli takip etmeniz gerekiyor. Örneğin; 3 tane sanal sunucunun çalıştığı 30 GB'lık datastore'muz var.Her bir sanal sunucu thin olarak 15GB olarak boyutu ayarlanmış. Olası senaryo olarak 1.sanal sunucu 12 GB,ikinci sanal sunucu 10 GB ve üçüncü sanal sunucu 7 GB olduğunda toplam 29 GB oluyor. 1 GB veri işlendiğinde kritik duruma geçeceği için tüm sanal sunucular duracaktır.
13- Aşağıdaki pencereyi default olarak bırakıp ilerliyoruz.
Dilerseniz bu bölümde SCSI id'nizi belirtebilirsiniz.
Persistent : Oluşturduğumuz sanal sunucudaki bilgiler kalıcı olarak diske işlenir, kapanıp açılsa bile bilgiler kalır.
Nonpersistent: Bilgiler, kapanıp açıldığında gidecektir. Kalıcı değildir.
Undoable: Her kapatıldığında kalıcı mı değil mi şeklinde bize soracaktır.
14-Iso'muzu takmak için ve son olarak diğer ayarları kontrol etmek için Edit the virtual machine settings before completion ibaresini işaretleyip devam ediyoruz.
Finish butonuna tıkladıktan sonra sunucumuz işletim sistemi kurulumuna hazır olacaktır.
15-Son adım olarak sunucumuzu console üzerinden açıyoruz. (Sağ tıklayıp Open Console diyebilirsiniz.) Açılan console penceresinde üstte yer alan soldan üçüncü sırada olan yeşil başlat ikonuna tıklayıp kuruluma başlayabilirsiniz.
Kaynakça
vMware
hakkında diğer konular