29 Nisan 2024 06:13

Anasayfa

undefined...

1. BIND/named

BIND/named, cPanel ile sağlanan varsayılan olarak kullanılan DNS sunucusudur. En stabil olarak kabul edilir ve internette kullanımda en yaygın DNS servisidir. Tüm kayıt türleri BIND tarafından desteklenir ve bunu yapılandırırken önemli ölçüde esneklik sağlar. Bu, çoğu web barındırma senaryosunu ve gereksinimlerini karşılar.

BIND/named kullanımasının br dezavantajı, diğer tüm DNS sunucularından daha fazla RAM tüketmekte ve her bir değişiklik için DNS sunucusunu yeniden başlatmanız gerekmektedir.

2. MyDNS

MyDNS, MySQL tabanlı bir DNS sunucusudur. MyDNS diğer sunuculardan daha hızlı aksiyon alırken BIND/named DNS sunucusundan daha fazla sayıda alanın işlenmesine izin verir. MyDNS kayıt desteği BIND/named'a göre daha sınırlıdır, ancak en çok ihtiyaç duyulan kayıtları destekler(A, AAA, CNAME vb...). DNSSEC gibi diğer alternatif kayıtlar için destek sağlamaz.

MySQL ile senkronize çalışarak, MyDNS her bölgeyi her defasında yüklemeye gerek kalmadan yeni kayıtları ve kayıt değişikliklerini her defasında baştan başlatılmasına gerek kalmadan canlı olarak günceller. Bu, çok büyük miktarda kayıta sahip olan sunucu yöneticileri için önemli bir avantajdır.

3. NSD

NSD sınırlı sayıda kayıt tutar ve ufak sunucularda işlevsel olarak kullanılan bir sunucudur. Çok az kayıt tutan DNS sunucu gereksinimlerini karşılar ve hızlı bir şekilde yanıt verir.

Ufak olması sebebi ile, yalnızca en çok ihtiyaç duyulan DNS kayıtlarını destekler ve daha kapsamlı kayıt tutan kurumlar için işlevsel değildir.

4. PowerDNS

PowerDNS, düşük bellek kullanımına sahip hızlı bir isim sunucusudur. Ayrıca, DNSSEC için cPanel & WHM içerisinde kullanılabilecek tek DNS sunucusudur. Herhangi bir veritabanı kullanarak kayıtları aktif olarak tutabilir. cPanel içinde DNSSEC için bir SQLite veritabanı ve diğer isim sunucularının kullandığı /etc/named.conf dosyasını kullanır.

PowerDNS WHM üzerinde DNS Cluster yapısı için kullanılamaz.

Yazı Listesi

Kaynakça

cPanel

hakkında diğer konular

Makdos Bilişim Teknolojileri 2015 - 2022