02 Mayıs 2024 03:11

Anasayfa

undefined...

Bir TCP/IP ağında, bir paketin kaynaktan hedefe izlediği yolu gerçek zamanlı olarak izlemek, hedefe giden yol boyunca paketin yaptığı her atlama için geçen zamanı kaydetmek,  aradaki tüm yönlendiricilerin ip adreslerini raporlamak için kullanılan ağ teşhis yazılımına Windows'ta tracert, Linux ve Mac'te ise traceroute denir. Genellikle kaynaktan hedefe gönderilen veri paketinin rotasındaki yönlendirilme problemlerinde veya ağ altyapısı tespiti sırasında kullanılmaktadır.

 

Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayarda cmd'yi açıp tracert komutunu çalıştırabilirsiniz.

 

tracert [-d] [-h maximum_hops] [-j host-list] [-w timeout] [-R] [-S srcaddr] [-4] [-6] target_name
 

tracert google.com
 

tracert-windows

 

Linux ve Mac işletim sistemine sahip bir bilgisayarda terminali açıp traceroute komutunu çalıştırabilirsiniz.

 

traceroute [ -dFInrvx ] [ -f first_ttl ] [ -g gateway ] [ -i iface ] [ -m max_ttl ] [ -p port ] [ -q nqueries ] [ -s src_addr ] [ -t tos ] [ -w waittime ] [ -z pausemsecs ] host [ packetlen ]  
 

traceroute google.com
 

traceroute-linux

 

Traceroute - Tracert'de yer alan terimler:

Kaynak - Source : Komutu çalıştırdığınız sistem.

Hedef - Target : Komutun yanına yazdığınız ip ya da domain.

RTT (Gidiş dönüş süresi): Bir ağ talebinin kaynak noktasından hedefe ve tekrar kaynak noktasına gitmesi için geçen milisaniye(ms) cinsinden süredir.Ağ yöneticileri tarafından ağ bağlantılarının hızını ve güvenilirliğini teşhis etmek için yaygın olarak kullanılır.Ağ güvenirliği ve hızı için RTT'nin azaltılması önemlidir.

 

-RTT'yi etkileyen faktörler: 

-İletim ortamı : Bağlantıların yapılma şekli bağlantının hızını etkiler. Örneğin, optik fiber üzerinden yapılan bağlantılar, bakır üzerinden yapılan bağlantılardan farklı olacaktır.
-LAN Trafiği : Local ağdaki trafik miktarı, internete ulaşmadan önce bir bağlantıyı engelleyebilir.
-Sunucu yanıt süresi : Bir sunucunun gelen isteği işlemesi ve yanıtlaması için geçen süre.Örneğin; bir sunucu DDoS saldırısına maruz kalırsa , isteğe yanıt veremeyebilir.RTT'yi artırır.
-Node sayısı ve tıkanıklık: Bir bağlantı sırasında geçilen node sayısı(yönlendirici sayısı) ne kadar fazlaysa o kadar yavaş olacaktır.Bir node , başka bir ağ trafiğinden dolayı ağ tıkanıklığı yalayabilir, bu da bağlantıyı yavaşlatırır ve RTT'yi artırır.
-Fiziksel mesafe:Fiziksel mesafenin artması daha fazla yönlendiriciden geçmesi anlamında olacaktır. RTT'yi yavaşlatcaktır.

 

TTL(Yaşam süresi) :Bir paketin, bir yönlendirici tarafından atılmadan önce bir ağ içinde var olması için ayarlandığı süreyi veya "hop'ları" ifade eder.TTL, Ip paketlerinin ağlarda sonsuz dolaşımının önüne geçmek için kullanılır.TTL, bir paketin ne kadar süredir dolaşımda olduğunun belirlenmesinde de yararlı olabilir .Yönlendirici her paket aldığında, TTL sayısından bir tane çıkarır ve ardından bunu ağdaki bir sonraki konuma geçirir. Herhangi bir noktada TTL sayısı çıkarma işleminden sonra sıfıra eşitse, yönlendirici paketi atacak ve kaynak ana bilgisayara bir ICMP mesajı gönderecektir . "destination unreachable"

 

Traceroute çıktısı nasıl okunur?

Hop    RTT1   RTT 2   RTT 3    Name/IP Address
10       81 ms  74 ms   74 ms    10.0.2.33

 

HOP - Bu ilk sütundur ve sadece rota üzerindeki atlama sayısıdır. Bu durumda, onuncu atlamadır.

RTT Sütunları - Sonraki üç sütun, paketinizin o noktaya ulaşması ve bilgisayarınıza geri dönmesi için gidiş dönüş süresini (RTT) gösterir. Bu milisaniye cinsinden listelenir. Traceroute üç ayrı sinyal paketi gönderdiği için üç sütun vardır. Bu, rotadaki tutarlılığı veya bunun eksikliğini göstermek içindir.

Domain / IP sütunu - Son sütun, yönlendiricinin IP adresini içerir. Varsa, alan adı da listelenecektir.

 

-Hop Sürelerini Kontrol Etme:

RTT sütunlarında listelenen zamanlar, bir izleme yolunu değerlendirirken bakılması gereken bir bölümdür. İstikrarlı olması istenilendir. Gecikme sürelerinin arttığı belirli atlamalar olabilir, ancak bunlar bir sorun olduğunu göstermeyebilir. Tüm rapor boyunca bir modele bakmanız gerekir. 150 ms'nin üzerindeki süreler, kıta içerisindeki bir yolculuk için uzun olarak kabul edilir.(Ancak sinyal bir okyanusu geçerse 150 ms'nin üzerindeki süreler normal olabilir.) 

 

-Hedefe Doğru Artan Gecikme:

Bir hop sırasında ani bir artış görürseniz ve hedefe doğru artmaya devam ederse (hatta hedefe bile ulaşırsa), bu artışla birlikte hopta başlayan bir sorunu gösterir. Çıktıda görülen yıldız işareti (*)  paket kaybına neden olduğunu gösterir.

 

-Çıktının Başında veya Sonunda Değil, Ortada Yüksek Gecikme:

Hop, uzun bir atlamadan  hemen sonra düşerse, bu basitçe, uzun atlamadaki yönlendiricinin sinyali daha düşük bir önceliğe ayarladığı ve bir sorunu olmadığı anlamına gelir. 

 

-Ortada tutarlı kalan yüksek gecikme:

Yüksek gecikmeli bir hop görürseniz ancak çıktın geri kalanında tutarlı kalırsa bir sorun olduğunu göstermez.

 

-Başlangıç hop'larında yüksek gecikme: 

İlk birkaç hopta  gecikmeyi görmek, yerel ağ düzeyinde olası bir sorunu gösterir. Doğrulamak ve düzeltmek için yerel ağ yöneticinizle görüşünüz.

 

Hop    RTT1   RTT 2   RTT 3    Name/IP Address
10       *          *            *            Request timed out.

 

Request timed out  , pinglediğiniz ana bilgisayarın ICMP yankı  istek paketlerinizi düşüren bir güvenlik duvarının arkasında çalışamayacağı veya ulaşılamayacağı anlamına gelir  . Ayrıca. komut sistem yöneticisi tarafından o ağ için devre dışı bırakılabilir.

 

-Çıktının başındaki zaman aşımları:

Çıktının en başında zaman aşımınız varsa, mesela ilk bir veya iki atlamada varsa, ancak raporun geri kalanı çalışıyorsa endişelenmeyin. Sorumlu cihaz muhtemelen traceroute isteklerine yanıt vermediğinden bu tamamen normaldir.Genellikle 2 numaralı hop sırasında.

 

-Çıktının en sonundaki zaman aşımları:

Sonunda zaman aşımları birkaç nedenden dolayı meydana gelebilir. Ancak hepsi bir sorun olduğunu göstermiyor.

  • Hedefin güvenlik duvarı, istekleri engelliyor olabilir. Bununla birlikte, hedefe hala büyük olasılıkla normal bir HTTP isteği ile ulaşılabilir. Bu normal bağlantıyı etkilememelidir.
  • Dönüş yolunda hedef noktadan bir sorun olabilir. Bu, sinyalin hala ulaştığı, ancak geri dönüş sinyalini bilgisayarınıza geri almadığı anlamına gelir. Bu normal bağlantıyı etkilememelidir.
  • Hedefte olası bağlantı sorunu. Bu, bağlantıyı etkileyecektir.
 

 

NOT: Genel olarak, ilk hop, izleme yolunun başlatıldığı ağdır,kendi ağınız içindedir. Orta hoplar İnternet hizmetleri Sağlayıcı(ISP) tarafıdır. Ve son birkaç atlama muhtemelen  uç, hedef noktasıdır.

 

Tracert ve Traceroute için kullanabileceğiniz parametleri görebilmek için işletim sisteminize uygun komutu çalıştırabilirsiniz.

 

tracert --help
 

traceroute --help

Makdos Bilişim Teknolojileri 2015 - 2022