Windows Server 2012'de FTP Server Kurulumu için aşağıdaki adımları gerçekleştirmeniz yeterlidir.
1. Server'ınızda kullanıcılarınız yoksa active directory domain services rolünü ekleyip kullanıcılarınız oluşturabilirsiniz.Kullanıcınız varsa bu adımda Web Server(IIS) rolünü , FTP Server,FTP Service,FTP Extensibility rol servislerini ekleyelim ve kuralım.
2. Paylaşıma açılacak dosyamızın properties→security ayarlarını yapalım.Tüm kullanıcılara erişim yetkisi verip sadece dosyanın içini görüp herhangi bir değişiklik yapamasınlar diye authenticated users'a read yetkisi verdim.
3. Bu adımdada arama kısmına yazarak ya da Server Manager'ın Tools'ndan Internet Information Services'i açabilirsiniz.
4-Internet Information Services 'in sol bölümünde yer alan bilgisayar isminin altındaki Sites'a sağ tıklayıp Add FTP Site diyoruz.Paylaşıma açılacak dosyanın kimlerin nasıl gireceğini,ne işlem yapacağını belirttiğimiz adımlar dizisinden oluşuyor.
5-Açılan pencerede eğer windows 8 'deki kurulumu incelediyseniz FTP Site Name için istediğiniz adı girebilirsiniz. Paylaşıma açılacak dosyanın yolunu physical path'de belirtiriz.Bir sonraki adımda elle verdiğimiz sabit ip'mizi belirtiyoruz.FTP için portumuz 21 olduğu için port kısmına dokunmuyoruz.SSL kullanmak isterseniz SSL sertifikanızı belirtebilirsiniz ,burayı No SSL olarak geçeceğim.
Sonraki adımda ise güvenlik açısından kimlik doğrulaması yapsın diye authentication'ı basic olarak seçiyorum.Authorization'ı tüm kullanıcılar(all users) olarak belirtiyorum.Böylelikle tüm kullanıcılar girebilsin.Permission kısmı,paylaşıma açılacak dosyanın properties→security kısmıyla uyumlu olması gerekiyor.Burada read olarak işaretliyorum ve işlemi sonlandırıyorum.
Eğer authentication kısmında Anonymous yaparsak, kimlik doğrulaması yapmadan dosyaya erişir.Bu da bir güvenlik açığıdır.
Authorization kısmında ise,
Permissions kısmında ise sadece okuma(read) seçerseniz,dosyaları görebilirsiniz fakat değişiklik yapamazsınız.Hem okuma(read) hem yazmayı(write) seçerseniz değişiklikte yapabiliirsiniz.
6-Herhangi bir klasör açıp dosya yolunun olduğu yere ftp://sabit ip'niz/ yazıp enter'a basın.
Authentication'ı basic yaptığımız için kimlik doğrulaması gelecektir.Server'ınızda bulunan kullanıcılardan username ve şifresini girebilirsiniz.Eğer açılmıyorsa adımları tekrar kontrol ediniz.Yine açılmıyorsa firewall,port ayarları ya da herhangi bir virüs programı sebep olabilir.Server'ınızı açık tutarak uzaktan bağlantı sağlayabilirsiniz.Eğer açılıyorsa Authorization'da all users dediğimiz için tüm kullanıcıları deneyebilirsiniz.İzin olarak sadece okuma yapabilsin dediğimiz için örneğin herhangi bir kullanıcı açılan dosyada herhangi bir değişiklik yaptığında hata verecektir.Aşağıdaki resimleri incelerseniz ,yeni bir dosya oluşturmaya çalıştığımda access is denied hatası verdiğini görebilirsiniz.
Kaynakça
Windows
hakkında diğer konular