23 Nisan 2024 11:38

Anasayfa

undefined...

İlk olarak putty yardımıyla sunucumuza bağlanıp root girişi yapıyoruz. Webmini indirmemiz gerekiyor. Bunun için aşağıdaki komutu yazın.

wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin-1.850-1.noarch.rpm



Daha sonra indirdiğimiz Webmin i kurmamız gerekiyor, bunun için aşağıdaki komutu yazın.

yum -y install perl perl-Net-SSLeay openssl perl-IO-Tty perl-Encode-Detect



Son olarak indirdiğimiz RPM paketini sisteme aşağıdaki komut yardımıyla uyguluyoruz. Paket isminin ilk birkaç harfini girdikten sonra “TAB” tuşuna birkaç defa basarak devamının gelmesini sağlayabilirsiniz.

rpm -U webmin-1.850-1.noarch.rpm


Şuanda Webmin kuruldu ve RPM paketi sisteme uygulanıldı. Sunucunun IP’ si ile giriş yapacağız örnek olarak 185.122.200.18 IP’sini veriyorum. Webmin’e erişmek için Webmin’in kurulu olduğu makinenin IP adresinin 10000. Portuna giriş yapmamız gerekiyor. Bunun için http://185.122.200.18:10000 adresine web tarayıcı üzerinden giriş yapmamız gerekiyor. Kullanıcı adınız root şifreniz ise sunucu şifrenizdir.


Artık Webmin’ e giriş yaptığımıza göre Webmin içerisindeki ayarları yapmaya başlayabiliriz. İlk olarak soldaki menüden “Un-Used Modules” seçeneğine tıklayın ve açılan alt menüden “BIND DNS SERVER” seçeneğini seçin.



Daha sonra aşağıdaki resimde gördüğünüz “Click here” e tıklamanız gerekiyor. Bu şekilde BIND DNS Server kurulumunu başlatacağız.




BIND DNS Server kurulumu görüldüğü üzere tamamlandı. Şimdi aşağıdaki resimde gördüğünüz üzere “Return the BIND DNS Server” linkine tıklayarak BIND DNS Server sayfasına gitmemiz gerekiyor.




Aşağıda gördüğünüz sayfa, BIND DNS Server anasayfasıdır.



Artık yapılandırma işlemlerine geçebiliriz. Webmin IP yapılandırmasını aşağıda paylaştım.

İşletim sistemi	: Centos 7.3

IP Adresi         : 185.122.200.18
Subnet Mask   : 255.255.255.0
Gateway          : 185.122.200.1
DNS                : 185.122.200.18
Host Name      : test
DNS Name      : dockertr.com
Öncelikle Master Zone oluşturmamız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki resimde gördüğünüz “Create Master Zone” linkine tıklamamız gerekiyor.



Create Master Zone sayfası açıldığında bilgileri aşağıdaki gibi doldurmanız gerekiyor. Zone Type seçimini Forward yapın. “Domain name / Network” e domain isminizi yazmanız gerekiyor. Örnek olarak dockertr.com domain ismini verdim. “Record file” seçimini otomatik yapın. “Master server” Sunucunun tam adını yazmanız gerekiyor, bunu yaparken sunucu ve domain ismi birlikte yazılır. Sunucu adını “test” veriyorum, domain adını ise “dockertr.com” vermiştim. Dolayısıyla test.dockertr.com yazdım. “Email address” Buraya geçerli bir E-mail adresi yazmanız gerekiyor. “Use zone template” ve “Add reverses for template” Seçeneklerini Yes olarak işaretleyin.



Yukarıda yazdığım ayarların dışında bir ayar yapmanıza gerek yok, Create’ e basarak bu adımı bitirebilir ve Master Zone’ u oluşturabiliriz. Master Zone oluşturulduktan sonra otomatik olarak bizi Edit Master Zone sayfasına yönlendirecektir. Bu adımdan sonra “Address” e tıklayarak adres ekleme alanına geçiş yapacağız.



Name bölümüne sunucu adını giriyoruz. Address bölümüne ise IP adresimizi giriyoruz ve Create butonuna basarak oluşturuyoruz.



İlk adresimizi oluşturduk fakat yeni bir adres daha oluşturmamız gerekiyor. Bu sefer Name bölümünü boş bırakıyoruz Address bölümüne ise tekrar IP adresimizi yazıyoruz ve Create butonuna tıklıyoruz.



Yukarıda da gördüğünüz üzere 2 adet adres ekledik. Daha sonra Return to record types linkine tıklıyoruz. Bu şekilde bir önceki sayfaya geri döneceğiz. Şimdiki ekrandan “Reverse Address” e tıklıyoruz.



Aşağıdaki sayfa gelecektir. Bu sayfada Address bölümüne sunucumuzun IP adresini, Hostname bölümüne ise sunucumuzun adı yazılır.



Create butonuna tıklıyoruz fakat bu ekrandan çıkış yapmadan yeni bir kayıt daha eklememiz gerekiyor. Bu sefer de Address bölümüne sunucunun IP adresini, Hostname bölümüne ise sunucu adını yazıyoruz ve tekrar Create butonuna tıklıyoruz. Aşağıdaki resimde gördüğünüz üzere 2 adet oluşturmuş olduk. Buradan sonra Return to record types linkine tekrar tıklıyoruz ve bir önceki ekrana dönüş sağlıyoruz.



Şimdiki adımımızda mail sunucusu oluşturacağız. Bunun için açılan ekrandan “Mail Server” a tıklıyoruz.



Açılan ekranda Name bölümüne Mail, Mail Server bölümüne ise Sunucunuzun domain adı verilir. Priority bölümüne de MX yönlendirmesinde verdiğiniz değer girilir. Örnek olarak 10 yazıyorum.



Create ile mail sunucumuzu oluşturduğumuza göre artık ilk ekrana dönebiliriz, bunun için “Return to Zone List” e tıklamanız gerekiyor. Şimdi yeni bir Master Zone oluşturmamız gerekiyor bunun için tekrar Create Master Zone linkine tıklıyoruz.



Yeni oluşturacağımız Master Zone için Zone Type’ ımız Reverse olarak işaretlenmek zorunda ve Domain Name bölümüne bu sefer IP mizin son bölümünü yazmıyoruz. 185.122.200.18 IP si verdiğim için bu sefer 185.122.200 olarak yazıyorum.



Diğer seçenekleri yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi kendinize uyarlayabilirsiniz. Daha sonra Create butonuna tıklayarak yeni Master Zone oluşturduğumuzda bizi tekrar Edit Master Zone sayfasına gönderecektir. Açılan Edit Master Zone sayfası üzerinden tekrar Reverse Address butonuna tıklayın.



Address bölümüne sunucumuzun IP adresini yazıyoruz ve Name bölümüne sunucu adını yazıyoruz ve Create butonuna basıyoruz. Bu sayfadan çıkmadan bir kayıt daha ekleyeceğiz fakat bu sefer Address bölümüne sunucunun IP adresini yazıp, Name bölümüne domain adını yazıyoruz. Böylelikle 2 kayıt eklemiş olduk.



Artık Webmin panelindeki işimiz bitti, Linux üzerinde birkaç ayar yapmamız gerekiyor, bunun için putty ile sunucunuza giriş yapın.

vi /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ens160
Yukarıda yazdığım komut Centos 7.3 için geçerli, kullandığınız işletim sistemine göre değişir, ifcfg bölümüne geldikten sonra TAB tuşuna birkaç kez basarak doğru komutunuzu öğrenebilirsiniz. Dilerseniz bu ayarları “Setup” aracılığıyla da yapabilirsiniz. Sunucunuzun Firewall’ u kapalı değilse, komut ekranına Setup yazarak Firewall bölümündeki işareti kaldırıp kaydetmeniz gerekiyor. Yukarıdaki network edit komutu çalıştırın, network ayarlarını düzenleyeceğiz. Network ayarlarını aşağıdaki resimde paylaştım, kendinize uyarlayarak düzenleyin.



Düzenlemek için i tuşuna bir kez basmanız gerekmektedir. Kaydetmek için de ESC tuşuna bastıktan sonra “:wq” yazın. Yazarken tırnak işareti koymayın. Bu işlemden sonra network servisinizi yeniden başlatmanız gerekiyor, bunun için aşağıdaki komutu çalıştırabilir yada sunucunuza reboot atabilirsiniz. Service network restart Daha sonra aşağıdaki komutu yazarak bir düzenleme daha yapacağız.

vi /etc/hosts
Burayı aşağıdaki gibi kendinize uyarlayarak doldurun.

127.0.0.1 localhost localhost.localdomain localhost4 localhost4.localdomain4

IPADRESİNİZ test
IPADRESİNİZ webmin.com
Böylelikle Webmin ile BIND DNS kurulumunu tamamladınız.

Makdos Bilişim Teknolojileri 2015 - 2022