25 Nisan 2024 14:16

Anasayfa

undefined...

WAMP Server’ı Tanıyalım

WAMP Server kurulum esnasında seçtiğiniz dizine www isimli bir klasör oluşturur. Bu dizine gittiğinizde tarayıcınıza http://localhost yazdığınızda görüntülenen sayfanın dosyalarına ulaşmış olursunuz. Bu da; bundan sonra yapacağımız web sitelerini bu klasörün altında toplamamız gerekmekte demektir. Hemen bir deneme.php dosyası oluşturun ve web tarayıcınıza http://localhost/deneme.php yazıp sonucu görüntüleyin.

 

 

 

 

WAMP Server’ı başlattıktan sonra simgesi sağ aşağı tarafta görünmeye başlayacaktır. Servislerin hazırlanma sürecinde bu simge kırmızı görüntülenir. Servisler doğru şekilde hazırlanır ve kullanıma hazır hale gelirse yeşil hale gelecektir.

 

 

 

Simgeye sağ tıkladığımızda WAMP Server ayarlarını yapabildiğimiz pencere açılacaktır. Bu penceredeki seçeneklerden dil ayarı, WAMP Server’ı kapatma ve yenileme gibi işlemleri tek tıklama ile yapabileceğiniz gibi,

 

 

Wamp Settings (Ayarlar) menüsünden; Wamp Server’ın çalıştığı lokal IP ayarları, veri tabanı servislerinin seçimleri, lokal de çalışacak olan hosting servisinin link yapısı gibi ayarları yapabilirsiniz.

 

 

 

Ayrıca Tools (Araçlar) menüsünden;

Apache’nin, MySql’in ve MariaDB’nin dinledikleri portları değiştirebilirsiniz.

Dikkat: Eğer bilgisayarınızda Skype yüklü ise Skype’ın kullandığı port ile Apache’nin kullandığı 80 portu çakışabilir. Bu durumda ikisinden birinde değişiklik yapmak zorunda kalabilirsiniz. Ama böyle bir durum söz konusu değilse bu ayarları –gerekmedikçe- değiştirmeyin.

 

 

 

 

WAMP Server simgesine sol tuşla tıkladığımız zaman ise karşımıza servislerin detaylı ayarlarına ulaşabildiğimiz aynı zamanda çalışan servisleri durdurup, yeniden başlatabildiğimiz bir seçenekler penceresi çıkacaktır.

 

 

Buradan her servis için ayrı ayrı ayarlamalar yapabiliriz.

 

 

Örneğin; www klasörü içine taşıdığımız web sitemizi görüntülemeye çalışırken hatalar alabiliriz. Bu hataların WAMP Server’da seçili olan PHP sürümü ile web sitemizin PHP sürümünün uyuşmazlığından kaynaklandığını varsayalım. Bu hatayı düzeltmek için yapmamız gereken şey çok basittir, WAMP simgesine sol tıklayıp PHP > Version menüsünü takip etmek ve uygun olan PHP sürümünü seçmek.  (Alttaki görseli inceleyin)

Makdos Bilişim Teknolojileri 2015 - 2022